Dziś jest Czwartek, 24 lipca 2014 r. Imieniny obchodzą : Kinga, Krystyna, Olga
NIDZICA

.: BAZA FIRM :.

GASTRONOMIA

USŁUGI

MEDYCYNA

HANDEL

EDUKACJA

FINANSE

MOTORYZACJA

Jak uniknąć zatrucia grzybami?

03-09-2012
Fot. Fot. Nie każdy grzyb jest jadalny. Upewnij się czy zebrałeś te właściwe (fot. sxc.hu).

Nadchodzi sezon zbioru grzybów i fatalnych pomyłek grzybiarzy. Pamiętaj o prostych zasadach, dzięki którym unikniesz zagrożenia.

W związku ze zbliżającym się okresem grzybobrania i zapobieganiu przypadkom zatruć grzybami, Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Działdowie przypomina o podstawowych zasadach zbierania grzybów:

 

- należy zbierać tylko dobrze znane gatunki grzybów pamiętając, że wiele grzybów trujących jest bardzo podobnych do jadalnych,

 

- nie należy zbierać grzybów małych, ukrytych w ściółce i starych przejrzałych, u których nie można dostrzec charakterystycznych cech gatunkowych,

 

- grzyby zbieramy do przewiewnych koszyków czy łubianek. W torebkach foliowych, plastykowych wiaderkach łatwo ulegają zaparzeniu i zepsuciu. Nawet w jadalnych gatunkach mogą wytworzyć się substancje trujące i szkodliwe dla zdrowia,

 

- należy unikać podawania potraw z grzybów dzieciom, osobom starszym lub chorym, gdyż grzyby zawierają dużo substancji chitynowych co powoduje, że nawet gatunki jadalne są ciężko strawne,

 

- nie oceniamy grzybów na podstawie smaku (np. smak śmiertelnie trującego muchomora sromotnikowego niczym szczególnym się nie wyróżnia, ma łagodny smak),

 

- nie wierzymy starym przesądom mówiącym o ciemnieniu cebuli lub czernieniu srebrnej łyżki, włożonych do potrawy sporządzonej z grzybów co miałoby świadczyć o tym, że jest ona sporządzona z gatunków niejadalnych czy trujących .

Pamiętajmy, że od wiosny do jesieni owocuje muchomor sromotnikowy, często mylony z gołąbkiem zielonym, kanią lub gąską żółtą, zwaną zielonką. Muchomora wiosennego i jadowitego zbieracze mylą z młodymi dziko rosnącymi pieczarkami. Już owocniki średniej wielkości tych muchomorów mogą stanowić dawkę śmiertelną

 

Objawy, które występują przy zatruciu grzybami:

 

- bóle głowy,

 

- bóle brzucha,

 

- nudności,

 

- biegunka.

 

W przypadku wystąpienia tych objawów po spożyciu grzybów należy natychmiast zgłosić się do lekarza. Resztki potrawy, wymiociny zawierające resztki zjedzonych grzybów należy zabezpieczyć w celu przekazania ich do badania diagnostycznego, które określi gatunek grzyba, który spowodował zatrucie, co pozwoli na szybsze wyleczenie.

 

Jeśli nie jesteś pewny, czy zebrane grzyby są jadalne możesz się skonsultować

 

z mykologiem Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej przy ulicy Żołnierskiej 16 w Olsztynie, VI piętro, Oddział Higieny Żywienia, Żywności i Przedmiotów Użytku, tel. 524-84-40, w godz. 8:00-14:00.

 

Pamiętajmy również o innych zagrożeniach czyhających w lesie: kleszcze, które przenoszące choroby takie jak borelioza i kleszczowe zapalenie mózgu oraz żmija zygzakowata, która w obronie własnej może nas ukąsić.

 

 

Nadesłała: Jolanta Działak, PSS-E w Działdowie

 

Opr.: RW


Wasze komentarze(0)

dodaj komentarz